De bemanningseisen voor de zeilende binnenvaart zijn door Europese regelgeving aangescherpt. Dienstboekje en medische keuring zijn al verplicht. Wat verandert is dat voor het aanvragen van een dienstboekje een certificaat Basistraining Veiligheid Deksman moet worden overlegd. De regelgeving is van kracht per 18-01-2022 en wordt door de Nederlandse overheid, onder juridisch voorbehoud, geëffectueerd per 01-04-2023.
Met het certificaat kan bij de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) een registratienummer worden aangevraagd. Op grond van registratienummer en medische verklaring verstrekt het SAB een dienstboekje.
Een certificaat Basistraining Veiligheid Deksman verkrijgt men door een driedaagse training te volgen bij een erkend instituut. Trainingsinstituten krijgen tot 1 januari 2023 een tijdelijke erkenning die daarna wordt omgezet in een erkenning voor vijf jaar.
Sail on Course integreert de Basistraining Veiligheid Deksman in de vijfdaagse Basistraining Zeilvaart.
Naast het veiligheidsprogramma voor Deksman met ondermeer: brandbestrijding, persoonlijke beschermingsmiddelen, risico’s van besloten ruimtes, communicatie aan boord, noodsituaties , EHBO, schenkt Sail on Course aandacht aan de praktische vaardigheden die voor Deksman in de zeilvaart van belang zijn, waaronder bediening van de zeillier en ankerlier, trosbehandeling, zeilmanoeuvres en bovenal de begeleiding van gasten in het professioneel varen met een groot zeilschip. In een gastcollege, verzorgd door een jurist, worden arbeidsverhoudingen tussen deksman, schipper en reder toegelicht.